Művészek

Erkel Ferenc Kamarazenekar

"Az Erkel Ferenc Kamarazenekart öröm hallgatni. A hangzás dús, egységes, tiszta és világos, zeneileg jól megformált, éppen annyi, amennyire szükség van."
CAFÉ MOMUS


A zenekar 1985 óta jelentős sikereket arat világszerte önálló estjeivel és a világ legünnepeltebb sztárszólistáinak kísérőjeként egyaránt.

Erkel Ferenc Kamarazenekar

Az Erkel Ferenc Kamarazenekar 1985-ben alakult a Bartók Béla Konzervatórium első éves hallgatóinak baráti társaságából. A frissen alakult együttes tanítómestere és művészeti vezetője Áldor Lili, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hegedűse volt. A koncertmester kezdettől fogva Lesták Bedő Eszter. Első sikerüket – versenygyőzelmüket – 1986-ban Belgiumban aratták, amelyet 1988-ban és 1990-ben két másik követett Spanyolországban, Valenciában. A zenekar első bérleti koncertsorozata a Zeneakadémián 1989-ben volt. A zenekar első nagy közönségsikerét – hat ráadással – Spanyolországban, Valenciában élte meg 1990 nyarán: az Erkel Ferenc Kamarazenekar adta az ifjúsági zenei fesztivál gálakoncertjét.

A magyar zenei életbe 1992-ben robbantak be, amikor Leonidas Kavakos első budapesti koncertjén Mendelssohn hegedűversenyét és kettősversenyét – Nagy Péter zongoraszólamával – karmester nélkül adták elő. A lelkes kritikai visszhangot kiváltó koncertet a következő évben egy újabb követte Mozart A-dúr hegedűversenyével. A kamarazenekar 1992-ben és 1997-ben a Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny, 1994-ben a Nemzetközi Fuvolaverseny, majd 2000-ben a Nemzetközi Csembalóverseny rezidens zenekara volt. Az együttes művészi fejlődéséhez több zenekari próba vezetésével nagyban hozzájárult Rados Ferenc, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára. 1997-ben a European Broadcasting Union 18 országban sugárzott, élő rádiós koncertsorozatán magyar zeneszerzők műveit adták elő. 1998-ban Jean Francaix emlékestet adtak Claude Francaix-vel, Lakatos Györggyel és Lencsés Lajossal. 1999-ben hatalmas sikerrel turnéztak Kínában, szólistájuk Perényi Miklós volt.

2002-ben Mozart két g-moll (K. 183. és K. 550.) szimfóniájának előadásával a kritika már a jövő évszázad hangjait véli felfedezni a produkcióban. „… a Kamarazenekar megszólalásmódja átható tónusával, a hangsúlyozás célratörő erejével és a frazeálás végsőkig kidolgozott precizitásával már-már a XXI. századot jósolja. … a produkcióból olyan energia árad … technikai tökéletesség, és imponálóan részletgazdag kidolgozás … a Liszt Ferenc Kamarazenekar méltó utódja.” (Muzsika)

A zenekar repertoárja a kora barokktól a XXI. századi zenéig minden — koncerttermekben általában felhangzó — művet magába foglal. Több mint huszonöt mű ősbemutatója vagy magyarországi bemutatója fűződik nevükhöz. Az együttes a modern zenének is elkötelezett híve. 2005-ben a neves amerikai csembalista, zongorista, zeneszerző Anthony Newman fuvolaversenyének a világpremierjét játszották a Tavaszi Fesztiválon a szerző vezényletével. Több fiatal zeneszerző az együttes számára írt darabot.

A zenekar előszeretettel dolgozik fiatal magyar szólistákkal. 2006-ban Sperger és Wanhall nagybőgőversenyeit vették fel a Hungarotonnál, Fejérvári Zsolt, a Müncheni Kamarazenekar volt szólónagybőgőse közreműködésével. 2002-ben a fiatal magyar hegedűművésszel, Kelemen Barnabással Michael Haydn hegedűversenyeit rögzítették, majd 2006 májusában Mozart összes hegedűre írt művét játszották el két koncerten Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással a Művészetek Palotájában. A koncertekből készült DVD a Mozart év tiszteletére jelent meg a Hungarotonnál. „… a két koncerten a kísérőzenekar az ország legjobb kamaraegyüttese”.

Rövid ízelítő a zenekar vendégművészeinek sorából: Leonidas Kavakos, Peter Damm, Toby Hoffmann, Anthony Newman, Claude Francaix, Lencsés Lajos, Sass Sylvia, Perényi Miklós, Nagy Péter, Lakatos György, Vukán György.