Művészek

Teddy Abrams

Karmester

“De ne is hívjuk Teddy Abrams-t csodagyereknek. Számít is, hogy már játszott a Carnegie Hallban.” DAVID WIEGAND - SAN FRANCISCO CHRONICLE


Mindössze 25 évesen kinevezték a Detroit-i Szimfonikus Zenekar asszisztens karmesterévé. Emellett számos magyar és európai zenekar karmestereként is debütál a 2012/13-as évadban.

Teddy Abrams

Teddy Abrams dirigensi tanulmányait Michael Tilson Thomas és Otto-Werner Mueller irányítása alatt végezte a Curtis Institute-ban, valamint tanult David Zinman-nál az Aspeni Zenei Fesztiválon. Mindkét intézményben mint a valaha is felvett legfiatalabb dirigens-hallgató léphetett a növendékek sorába. Díjnyertes karmester és szenvedélyes tanár, aki hazája számos iskolájában tanított már, valamint ő volt a New World Szimfonikusok valamennyi oktatási célú zenei rendezvényének karmestere is. A NWS-szel előadott 2009-es oktató koncertjeit Dél-Florida több száz iskolájában kísérhették figyelemmel élő, online közvetítés formájában. Abrams visszatérő vendége volt a ’La Mortella’ zenei fesztiválnak Ischiá-ban, Olaszországban és a berlini Amerikai Akadémiának. Ezenfelül számos zenekar helyettes karmesteri tisztét, így a San Francisco-i Szimfonikusok, a St. Louis-i Szimfonikusok, a Kansas City Szimfonikusok és a Los Angeles-i Filharmonikusok is ellátta, valamint a YouTube Szimfonikusok segédkarmestere volt 2009-ben a Carnegie Hallban.

A 2011/2012-es évad jelzi első évét a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral, az együttes rezidens karmestereként. 2008 és 2011 között Abrams a New World Szimfonikusok (NWS) ösztöndíjas gyakornok-karmester pozícióját töltötte be. Ezen minőségében Abrams a NWS segédkarmestereként működött és számos előadást – köztük bérlethangversenyeket (megosztva a pódiumot meghívott vendégkarmesterekkel), gyermekkoncerteket valamint nagyszámú egyéb nagy- és kamarazenekari zenei eseményt – vezényelt. Abrams vezényelte a New World Szimfonikusokat Miami Beachen, Washingtonban és a Carnegie Hallban, ezenfelül dolgozott számos más zenekarral is szerte az országban. Nemrég debütált a Florida Zenekarral, a Jacksonville-i Szimfonikusokkal, a Boca Raton-i Szimfonikusokkal, és a Marin-i Szimfonikusokkal. A jelen évad felkérései között szerepel a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Detroit-i Szimfonikusokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Pro Musica Kamarazenekarral (Columbus) és a Hilton Head Szimfonikusokkal való debütáló koncertje kiegészülve újabb felkérésekkel a Florida Zenekarral, a a Jacksonville-i Szimfonikusokkal, és a New World Szimfonikusokkal.

Teddy Abrams a vezénylés mellett komponistaként, valamint klarinét- és zongoraművészként egyaránt aktív Fellépett már számos zenekar szólistájaként és olyan együttesek és művészek kamarapartnereként, mint a Szentpétervári Vonósnégyes, Menahem Pressler, Gilbert Kalish, a Time for Three, vagy John Adams. Zongoristaként koncertezett a Philharmonia Zenekarral, és megnyerte a 2007-es Aspeni Zeneszerzőversenyt, emellett minden évben meghívottja az Olympia-i Zenei Fesztiválnak. Abrams társalapítója volt a Sixth Floor Triónak, eleget téve ezzel azon elkötelezettségének, hogy felfedezze a különféle közönségrétegekkel való kommunikáció legújabb módjait. A trió számtalan helyen szerepelt szerte az Egyesült Államokban, olyan állandó koncerthelyszínekkel, mint Észak-Karolina, Philadelphia, New York és Dél-Florida. Abrams – mint zongorista és mint számos zongoraátirat elkészítője – közreműködött Massimo La Rosa, a Cleveland-i Zenekar első harsonásának 2010 októberében kiadott debütáló CD-lemezének felvételén is.

Az európai zenekultúra iránti érdeklődése vezette Budapestre, ahol 2011-től Takács-Nagy Gábor asszisztenseként vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart. Egy éves kiemelkedően sikeres asszisztens karmesteri tevékenység után a 2012-es koncertévadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar karmestereként folytatja munkáját, akikkel magyarországi, illetve európai turnéra indul, valamint hanglemezfelvételt is készít. Ezen felül számos európai zenekar vendégkarmestereként gazdagítja szakmai tapasztalatát a közeljövőben.

Képviselet Észak-Amerikában:

Opus 3 Artists, New York – www.opus3artists.com